Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Patice AMD AM5 v detailech
6.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Chystané procesory AMD Ryzen 7000 si jen tak nespleteme, ale nová patice AM5 by mohla vypadat spíše jako součást intelovské platformy. Ale není, je to ve skutečnosti první typ LGA, který AMD využije pro své běžné desktopové procesory.
HoCh (333) | 7.1.202213:21
Pěkně napsaný článek . Autorovi tleskám, protože vím, že napsat krátký, věcný text je mnohem složitější, než to vypadá. Možná bych jen něco upřesnil.

Patice AM4 tu s námi kroutí už šestý rok. To, že se AMD podařilo udržet kompatibilitu tak dlouho, přes velké změny architektury procesorů je ­(malý­) zázrak. Zvlášť ve srovnání s přístupem Intelu. Ale vydáním AM5 ­(asi někdy kolem půlky roku­) určitě životnost patice AM4 neskončí.

Už pro AM4 možná nevyjdou další procesory, a když tak to téměř jistě nebudou žádné trhače asfaltu. Ale procesory i desky pro ni se budou ještě dost dlouho vyrábět. Paměti DDR5 totiž budou nějakou dobu určitě dražší, než DDR4 . Jak v relativních cenách ­(Kč­/GB­), tak absolutně, protož se ­(až na výjimky­) dělají v kapacitách od 16GB na modul. Navíc ­(aspoň zatím­) pro běžného uživatel, který nepotřebuje rychlejší paměť třeba kvůli hraní na integrované grafice, nemá DDR5 žádný přínos. Pokud bude životnost DDR5 podobně jako u DDR4 pamětí aspoň 6­-7 let, tak bych vyrovnání cen čekal tak za 2 roky.

A ještě poznámku k provedení procesoru. Ten rozvaděč pro taktovače myslím problem nebude. Připájené procesory nemá smysl rozloupávat a nepájené budou asi zase jen APU, které budou mít nejspíš jen 1 čip a tedy i stejné pouzdro jako dosud. Ale i kdyby byly v tech vykousaných pouzdrech, tak bude lepení držet za mnohem menší plochu a tak možná půjdou rozlousknout i bez řezání.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.